Tips för din vinter-powerwalk

Powerwalk på vintern

När temperaturen sjunker och dagarna bli allt mörkare kan det ibland vara svårt att hitta motivation att ge sig ut och motionera.

Men om du verkligen vill nå resultat kan du inte låta väder och vind hindra dig, och det finns faktiskt en hel del varierande möjligheter att träna vintertid.

Promenera i djup snö

Alla har väl någon gång sett de klassiska träningsmontagen i Rocky-filmerna, när Sylvester Stallone springer längs en strand i soluppgången.

Att motionera i sand är krävande, och den kraft som du vanligtvis lägger på att röra kroppen framåt går till viss del åt att pressa foten ner i sanden vilket gör att det inte går lika snabbt som att promenera på fast underlag.

Detsamma gäller naturligtvis för snö.

Sätt på dig ett par rejäla kängor med bra mönstrade sulor, varma täckbyxor och bege dig ut innan snöskottarna har hunnit röja undan all snö.

Du kommer bli varm, trött och känna dig välförtjänt av en varm kopp kaffe efter promenaden.

Prova på andra motionsformer

På vintern har du chans att testa att motionera på sätt som inte är möjliga under sommarhalvåret, speciellt när snön har fallit. Prova att spänna på dig ett par snöskor gå en sväng i skogen. Det är både utmanande och utmattande.

Eller varför inte testa att åka längdskidor om det finns välpreparerade spår. Då får sig hela kroppen en rejäl genomkörare – inte minst ryggen och axlarna.

Är det en kall men snöfattig vinter kan jag verkligen rekommendera att du provar att åka långfärdsskridskor. I många städer finns möjlighet att hyra både skridskor och stavar när vädret tillåter.

Ta på dig varma kläder och packa en matsäck och bege dig ut på en långtur.

Det går naturligtvis bra att powerwalka som vanligt

Vinter behöver naturligtvis inte betyda gnistrande snötäcken och femton minusgrader. Det kan lika gärna vara nollgradigt och småregnigt. Då är det som sagt kanske inte särskilt lockande att bege sig ut, men då måste man försöka tänka på vad den korta fyrtiominutiga promenaden ger.

Se till att klä dig ordentligt så att du inte fryser – eller svettas för mycket för den delen – och bit i hop. Är du ute på eftermiddagen när det hunnit mörkna får du inte glömma att använda reflexer så att du syns i trafiken.

Men känns det trots allt för motigt att ta sig ut har du alltid möjlighet att motionera inomhus på ett löpband.

Och våren är tro det eller ej inte särskilt långt borta.