Välj rätt skor för powerwalk

Dina skor är ditt viktigaste redskap när du powerwalkar. Motionerar du flera gånger i veckan behöver du ett par bekväma skor som passar din gångstil, annars kan du få besvär med snedbelastningar och ryggproblem. Dessutom blir din promenad så mycket behagligare, och din motivation högre, om du har bra skor på fötterna.

I den här artikeln presenteras ett antal punkter värda att ta i beaktning när du letar efter ett bra skor att gå i. 

Investera i ett par bra walkingskor eller löparskor

För få upp farten i din powerwalk – och därmed förbränna mer kalorier – kommer du behöva en bra och fotriktiga skor. Löparskor innehåller den senaste forskningen om hur foten rör sig. De flesta stora leverantörerna av löparskor som Nike och Asics lägger ner oerhört mycket resurser på forskning, vilket resulterar i bra och bekväma skor.

Bra skor att gå i är bekväma och flexibla

Ett par bra walkingskor måste sitta bra på foten, men samtidigt lämna tillräckligt med utrymme så att dina fötter kan expandera när du går. Ett riktmärke brukar vara att välja en löparsko som är en halv storlek större än skorna du har till vardags.

När du powerwalkar ska foten rulla genom steget. Då behöver du ett par skor som är flexibla i sulan. Sätt ner foten på marken och vrid den fram och tillbaka, din sko bör då kröka sig och följa med din trampdyna. Är sulan tvärtom stel och hård behöver du byta till ett par andra skor. En joggingsko för powerwalks bör vara plan, med liten skillnad i höjd mellan hälen och trampdynan.

Skorna bör bytas efter att du använt dem mellan 60 – 80 mil, beroende på hur slitna de blivit.

Köp dina skor i en seriös träningsbutik

Undvik traditionella skobutiker och outlets, utan vänd dig till de som vet vad du verkligen behöver i skoväg. I de flesta större träningsbutikerna finns det experter som kan hjälpa dig att välja en sko som passar dig och din promenadstil. Genom att låta dig gå på ett löpband och samtidigt filma dina fötter analyserar de din stil och kan utefter det föreslå ett par skor som passar just dig.

Snåla inte på skorna när det är dags att betala. Om du tycker att prislappen blir för hög – skär i stället ner på kringutrustning, träningskläder och dyra accessoarer. För även om det är att föredra så behöver du inte en t-shirt med material som andas – det går utmärkt att träna i din gamla reklamtröja som du fick på jobbets kickoff för fyra år sedan – men ett par bra skor är som sagt ditt viktigaste redskap när du tränar.