Hur ofta ska man byta ut sina löparskor?

Det är svårt att säga exakt hur ofta man bör byta ut sina löparskor eftersom det kan variera beroende på person till person. Men genom att tänka på slitage, hur ofta du springer och lyssna på din kropp kan du få en vägledning om när det är dags att byta ut sina skor.

50 mil är ett ungefärligt mått

Generellt håller ett par vanliga löparskor för ungefär 50 mils löpning. Skor av lite högre kvalité ska hålla ungefär det dubbla, men i grund och botten är det mängden slitage som påverkar när det är dags att byta.

Tänk på slitage

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när det gäller att byta ut dina löparskor är slitage.

Skorna är utformade för att ta hand om alla de krafter och rörelser som kommer med att springa, men efter ett tag kan de inte klara av det längre.

Om du märker att dina skor är slitna eller att sulan är slät, är det dags att byta ut dem.

Använder du träningsappen Runkeeper för att hålla koll på hur många mil du springer eller går kan du registrera dina skor. Då får du en notis när det börjar bli dags att pensionera dem.

Tänk på hur ofta du powerwalkar

En annan faktor att tänka på när det gäller att byta ut dina löparskor är hur ofta du springer.

Ju mer du springer, desto snabbare kommer dina skor att slitas ut.

Om du är en erfaren löpare som springer mer än tre gånger i veckan, bör du byta ut dina skor varje sex månader eller så.

Men om du är en oregelbunden löpare, kan du kanske klara dig med att byta ut dina skor varje eller vartannat år.

Lyssna på din kropp

Det är också viktigt att lyssna på din egen kropp när det gäller att byta ut dina löparskor.

Om du märker att du har ont i fötterna eller lederna när du springer eller efteråt, kan det vara ett tecken på att dina skor inte längre ger tillräckligt stöd – eller att du helt enkelt har fel typ av skor för just din typ av fötter.

Om du känner att dina knän eller fötter gör ont efter dina powerwalks bör du se dig om efter andra skor. På mer välsorterade sportbutiker kan du få professionell hjälp att hitta powerwalk-skor som passar dig.

Lämna en kommentar