Kan man powerwalka varje dag?

Kan man – och bör man – promenera varje dag? Svaret på den frågan är naturligtvis ett rungande JA.

Men man ska samtidigt vara medveten om sina förutsättningar och inte ta ut sig för hårt om man precis kommit igång med powerwalking.

Ta det lugnt första veckorna

Världshälsoorganisationen rekommenderar att man tar minst 10 000 steg om dagen, vilket motsvarar ungefär 6 kilometer.

För de allra flesta är det ett ganska rimligt mål, som man kan uppnå genom att ta en kortare promenad på lunchen, en på kvällen och i övrigt sträcka på sig och promenera snarare än ta bilen i sin vardag.

Men om du inte har rört på dig så mycket tidigare, och har ambition att gå ner i vikt, kan 6 kilometer faktiskt vara i överkant. Knän, ligament och leder kan påfrestas för mycket om du inte har byggt upp en grundfysik.

Känn istället efter hur mycket du orkar utan att du känner dig sliten. Powerwalka varannan, eller var tredje dag, de första två veckorna. Öka sedan längden något successivt.

Efter en tid kommer du känna att du orkar längre och då kan öka antalet promenader till varje dag.

Människan är gjord för att röra på sig

10 000 steg om dagen är egentligen inte särskilt långt, om man ser det ur ett historiskt perspektiv.

Forskning har visat att människan antagligen färdades betydligt längre än så om dagarna, på den tiden vi inte var bofasta och var samlare och jägare.

Så att powerwalka varje dag är snarare det ”normala” sett till människans ursprung – så ur det perspektivet finns det heller inget att oroa sig för.

Hjärnan mår bra av powerwalking

Utöver att kroppen och rent fysiskt mår bra av att röra på sig, mår faktiskt hjärnan också bra av dagliga promenader.

Studier har visat att både inlärningsförmågan, minnet och den mentala hälsan förbättras markant av regelbunden pulshöjande aktivitet – eftersom blodet syresätter hjärnan i en annan hastighet än vad som gäller när du bara promenerar i vanlig takt.

Prova själv att lyssna på en ljudbok eller en föreläsning nästa gång du powerwalkar. Du kommer säkerligen märka att du tar in informationen och börjar bearbeta den i en annan fart än du gör om du bara sitter still och läser eller lyssnar.


Lästips: 6-veckors program för powerwalk


Passa på att lyssna ikapp på böcker

Om du powerwalkar en timme varje dag har du en timme att lära dig något nytt på, eller lyssna ikapp de där klassikerna du inte hinner annars.

Så mitt tips är att snöra på sig skorna och ladda ner en ljudboksapp. En bok som är 14 timmar lång, lyssnar du klart på två veckor. På ett år kommer du alltså hunnit ta dig igenom 25 böcker – samtidigt som du dessutom hållit kroppen i trim.

Lämna en kommentar