Powerwalk med gåstavar

Det har blivit allt vanligare att folk tar med sig stavarna ut i motionsspåret, även mitt i sommaren när skidorna står kvar på vinden.

Ett enkelt sätt att variera din powerwalk-träning är att använda ett par gåstavar när du motionerar.

Det är dessutom praktiskt om du har kommit upp i åren och känner att du behöver lite extra stöd när du är ute och går.

I den här artikeln lär du dig hur du maximerar din träning med gåstavar.

Därför ska du använda gåstavar

Studier har visat att du ökar sin energiförbrukning ytterligare om man använder ett par stavar att skjuta ifrån med när man motionerar.

På så vis får även bröst, skuldror och axlar sig en rejäl omgång när du promenerar.

Exakt hur mycket mer energi du förbrukar varierar, men forskning har har visat att man kan uppnå så mycket som 60% högre träningseffekt med ett par stavar än om man promenerar utan.

Samtidigt avlastas många leder i knän och höfter, vilket många annars kan få problem med.

BungyPump-stavar med fjärdring

Vill du verkligen har dig en genomkörare kan du överväga att använda så kallade ”BungyPump-stavar”.

BungyPump är specialutvecklade gåstavar med fjädring och inbyggt motstånd. Fjädringen och motståndet leder till att det tar rejält på armar och axlar.

BungyPump-stavar ligger vanligtvis högre i pris än ett par vanliga gåstavar, men är du seriös med din träning är det absolut  värt investeringen.

Så går du med stavar

Vi har i en tidigare artikel beskrivit hur du får till din teknik när du powerwalkar. Att gå med stavar är snarlikt, men naturligtvis behöver du fokusera extra på att få till en bra teknik för hur du använder stavarna. Så här gör du:

  • Pendla framåt med din högra arm och sätt ned staven i ca 40 graders vinkel. Det är viktigt att staven inte sätts ner så att den är lutad framåt, då det innebär att du tappar fart. Tanken är att stavarna ska användas för att skjuta på, inte stoppa upp
  • Skjut nu ifrån med höger arm och pendla samtidigt framåt med din vänstra arm
  • Var avslappnad i axlar och underarmar, det är pendelrörelsen som ska ge fart – inte råstyrka i axlar
  • Kom ihåg: gå ”diagonalt” med stavarna, dvs. när vänster arm är framåt ska höger arm vara bakåt (precis som i traditionell längdskidåkning)

I övrigt följer du vår instruktion i hur man powerwalkar så kommer tekniken att sitta där.

Det här låter väldigt enkelt, men det kan faktiskt ta ett tag att komma in i rytmen. Men när du väl får till tekniken i din stavgång kommer du känna hur det tar i både rygg och bröst.

Är du helt ny på stavgång är det absolut en rekommendation att ta det försiktigt i början. Det kanske känns lätt när du är ute och går, men faktum är att man kan få rejält med träningsvärk om man är ovan.

Skaffa gåstavar med rätt längd

Gåstavar finns i två utföranden: fast längd eller teleskopstav. En fast är oftast lättare och stadigare att gå med, men en fällbar är naturligtvis bättre om du har ont om plats eller om flera personer med olika längd ska samsas om samma stavar.

Längden är dock extremt viktigt. En för kort stav leder till att du inte får samma kraft när du skjuter ifrån och en för lång stav innebär att du får svårt att komma in i tekniken.